Runer er fellesgermanske skrifttegn og den eldste kjente skriften i Norge. I Skandinavia var runer i kontinuerlig bruk fra omtrent andre århundre etter vår tidsregning til utover senmiddelalderen. Betydningen av ordet «rune» er usikker. Det kan ha sammenheng med gammelgermanske ord som betydde «hemmelig viten, mysterium» eller «rådslagning, (sam)tale».
Se mer i Store norske leksikon om runer - HER!
___________________________________________________________________________________________________________________________________
En håndfull forskere står bøyd over en gammel stein med runer fra 400 tallet på gården Øverby i Rakkestad i Østfold.
Rune-ekspert Karoline Kjesrud stirrer dypt konsentrert på noen avlange furer på steinhella mens kolleger lyser med hodelykt og børster bort støv.
– Dette er et sjeldent funn. Jeg får helt frysninger på ryggen når jeg tenker på det, sier Kjesrud, som arbeider ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.
Steinhella er 2,5 meter lang og litt over 1 meter bred. Så langt har forskerne funnet minst 35 runer fordelt på to flater. På siden av steinen har de kommet fram til at det står følgende befaling:
«Lu irilaR raskaR runoR» (Hogg runer, dyktige runemester!).
Kilde: NRK Oslo og Viken - 9. oktober 2018.
Les mer på:
Amatør-Arkeologisk Kontor - Frivillig kulturminnevern i Østfold siden 1981