Amatør-Arkeologisk Kontor - Frivillig kulturminnevern i Østfold siden 1981


AKTUELT/NYHETER


Langhus på 60 meter funnet med georadar nær Gjellestadskipet

Ved Gjellestad i Halden er det funnet avtrykk av et langhus på nær 60 meter, samt en rekke andre bygninger og graver.

Følg link:

https://viken.no/aktuelt/langhus-pa-60-meter-funnet-med-georadar-nar-gjellestadskipet.124689.aspx?utm_source=Nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=ukentlig-nyhetsbrev&fbclid=IwAR1odKdMRvIH_VbhpxixpWxHxQg3Lxl8atlLMn9ElewzlLcqTk4dSwXm11I

Nye georadarundersøkelser har avdekt langhus Et av de fem langhusene som er funnet nær Gjellestadskipet er 60 meter, noe som gjør det til et av Nordens største. Foto: Arild L. Teigen, Viken fylkeskommune/ Lars Gustavsen, NIKUNYTT OM VIKINGSKIPET I HALDEN, (ØSTFOLD) VIKEN

Siste nytt om: Gjellestadutgravingen

Hva gjemmer seg i Gjellestadskipet? Hør, se og les om de nyeste funnene, de nyeste tolkningene og andre, spennende oppdateringer fra utgravningen.

Ønsker du og vite mer? Følg da linken: https://www.khm.uio.no/besok-oss/vikingskipshuset/gjellestadskipet/

 

Viktig del av vikingskip hevet i Halden, (Østfold), Viken.

Av. ABC Nyheter/NTB - 22.06.2021.

Tirsdag ble de første delene av kjølen på vikingskipet på Gjellestad i Halden løftet opp av jorden, etter et år med utgravinger.

Utgravingen, som er den første av et vikingskip i Norge på over 100 år, startet 26. juni i fjor etter at det i 2018 ble oppdaget en skipsform under bakken. – Selv om det ikke er så mye fysisk igjen av skipet, så kan vi si ganske mye om skipskonstruksjonen, sier utgravningsleder Camilla Cecilie Wenn fra Kulturhistorisk museum til NRK.

Kjølen er viktig for å datere skipet og forstå skipets egenskaper som havgående fartøy, og skipet vil kunne gi mye ny kunnskap om vikingtiden i Norge.

Ifølge Wenn er biten av kjølen spinklere enn hva de forestilte seg. Det er heller ikke funnet rester etter feste for seil, som kan bety at det ikke er snakk om en seilbåt, men et roskip. Det gjør at den skiller seg fra Oseberg- og Gokstadskipet.

Utgravingsleder Christian Løchsen Rødsrud ved Kulturhistorisk museum sier i en pressemelding at hver eneste lag i graven er undersøkt og dokumentert med moderne metoder.

– Vi har fått et godt bilde av hvordan skipet og avdøde ble begravet og hvordan landskapet rundt skipsgraven så ut i sin samtid, sier Rødsrud.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) var til stede da de viktige delene ble løftet opp fra jorden. Han sier funnet av Gjellestadskipet er av enestående nasjonal og internasjonal betydning.

– Jeg er imponert over det arbeidet som arkeologene har gjort med å dokumentere funnet. Dette vil bidra til ny og spennende forskning i lang tid framover, sier Rotevatn.

Se også: https://www.facebook.com/events/685593688810810/?active_tab=discussion

Kilde: https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2021/06/22/195767941/viktig-del-av-vikingskip-hevet-i-halden